Sztárséfek a konyhában Firenzében

Ki a legnagyobb sztárséf? Jamie vagy Gordon? Képzeljük el, hogy belépünk egy fogadóba, ahol Botticelli festette étlapról választhatunk és Leonardo Da Vinci konyhai “robotgépei” készítik az ételeinket. Leonardo főz és Botticelli szolgálja fel az ételt, Firenzében. Ez olyannyira meseszerűnek tűnik, hogy szinte elképzelni is lehetetlen. Pedig nem mese, tényleg volt ilyen hely az 1400-as évek Firenzéjében. Ez a hely a Le Tre Rane (A három béka) névre hallgatott.

Leonardo da Vinci

Sandro Botticelli

Le Tre Rane

A két művész az 1470-es években ismerkedett meg, mivel mindkettőjük mestere Verrocchio, aki szobrász, festő, aranyműves, matematikus és mérnök is volt egyszemélyben, ahogy az akkoriban lenni szokott. Az ő műhelyében dolgoztak, de hogy a kevéske fizetésüket kiegészítsék egy, a Ponte Vecchio https://goo.gl/maps/mDQshAh3Ftzx8avc8 közelében működő fogadóba mentek el pincérnek.

Hamarosan eldöntötték, hogy ketten együtt nyitnak egy saját fogadót. Ez lett a Le Tre Rane.

Leonardo a konyhában

A fogadó csak rövid ideig működött, de Leonardo még így is forradalmasítani tudta a konyhát találmányaival, amiket mai napig használunk.

Leonardo ötlete volt a turmixgép. Az első turmixgép prototípusa szerepel Leonardo jegyzetei között, de a pontatlanságok miatt a gép végül sohasem valósult meg teljesen. Sokan ezért nem tartják Leonardot igazi mérnöknek, mert a prototípusai gyakran csak tervek maradtak. Mégis, valamit elindított, és az utókor ezekből a tervekből inspirálódva végül csak összehozta a helikoptert és a turmixgépet is.

Turmixgép

A terveken egy olyan nagy gép szerepelt, hogy a későbbi korok kutatói közül néhányan azt hitték, ez valamiféle hadi szerkezet.

Egy megvalósult találmányát azonban mindennap használjuk. Ez pedig a fedő. Azt gondolnánk az edényt mindig is fedővel használták az emberek, pedig nem így volt. Régen vászonnal, általában lenvászonnal fedték le az edényeket, de ez gyakran kellemetlen ízt adott az ételeknek. Ezért Leonardo fém fedőket használt, hogy az ételek íze ne változzon.

Dugóhúzó

Leonardo da Vinci egyik patrónusától, Ludovico il Morotól szőlőbirtokot kapott Milánó közelében 1499-ben. A borászat és a bor nagy kedvelőjeként feltalálta a dugóhúzót.

Borsőrlő

A borsőrlőt is Leonardo találta fel.  Sokat foglalkozott a gyógynövényekkel és a fűszerekkel, így olyan növényeket használt ételeihez, amik akkoriban még nem voltak széles körben elterjedve. Olyen növények voltak például Leonardo konyhájában mint a kurkuma, aloe, sáfrány, mákvirág, lenmag olaj, só és bors.

Az egészséges életmóddal kapcsolatosan is voltak tanácsai:

“Ha egészséges akarsz lenni, olvasd el figyelmesen a következőket.
Ne egyél, ha nem vagy éhes, és étkezz könnyen
Rágd meg jól az ételt, és bármit is eszel
Az legyen jól megfőzve, és készüljön egyszerű összetevőkből.
Aki gyógyszert szed betegség miatt
Lehetőleg ne dühöngjön, és óvakodjon a dohos levegőtől.
Maradj állva egy darabig, miután felálltál az étkezőasztaltól.
Ne aludj délben.
A bort keverd vízzel, csak kevés bort igyál,
És ne étkezés közben, se üres gyomorra.
Ne tartsd vissza, ha a mosdóba kell menned, de ne is maradj ott a szükségesnél több ideig.
Ha sportolsz, ne erőltesd meg magad.
Sose feküdj hassal felfele és fejjel lefele. Legyél jól betakarózva éjszaka.
Pihentesd a fejedet és az elmédet tartsd tisztán.
Kerüld a bujaságot és tartsd be ezt a diétát.”

 

Leave a Comment

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Select your currency
HUF Magyar forint
EUR euró